Urban Fishing

Project: Containerkunst, van afvalcontainers naar street-art parels

Initiatief van:  Gemeente 's-Hertogenbosch - Afvalstoffendienst - Kings of Colours

Locaties: Containerkunst.nl - Fotografie: Ben Nienhuis

Locatie kunstwerk - Urban Fishing: Visstraat 's-Hertogenbosch

Realisatie: 3e week mei 2023. Kunstenaar: Antwan Hoedemakers 

 

Urban Fishing: het concept

Wij vissen lijken soms net mensen. Een soort die zich laat verleidingen en vangen door honger naar spullen. We happen naar aanbiedingen, kortingen en nieuwe producten als hongerige piranha's. Altijd gulzig op zoek naar meer. Maar waarom blijven we steeds verlangen naar meer? Is het instinkt, hebzucht, sociale druk of het verlangen naar status? Hoe meer ik bezit, hoe geweldiger ik wordt gevonden binnen onze school?

-

Wat als wij vissen ons meer zouden richten op onze eigenwaarde in plaats van materialisme? Wat als we ons zouden realiseren dat we als vis al waardevol en bijzonder genoeg kunnen zijn? Dat we iets zinvols kunnen toevoegen aan de maatschappij zonder dit af te laten hangen van "gekochte status" en bezit? Misschien zouden we ons dan minder snel aan de haak laten slaan door de verleiding van materialisme? Zouden we ons dan meer kunnen focussen op iets wat werkelijk bijdraagt aan de samenleving?

Onze vijver vertroebeld onder de druk van vervuiling. Het afvalprobleem is een direct gevolg van onze consumptiecultuur. We produceren zoveel afval dat het ons vissen tot over de lippen stijgt. We zwemmen ondertussen letterlijk in ons eigen afval met de vraag hoe dit komt en waarom we ons gedragen zoals we nu doen.

Als vis denk ik, als we ons meer richten op onze eigenwaarde en minder op het hebben van meer spullen, we een positieve verandering teweeg kunnen brengen. We kunnen onze spullen die we al hebben bijvoorbeeld langer gebruiken, repareren en recyclen, zo voorkomen we ook nog eens dat we onszelf aan het uitroeien zijn. (Ps: iets wat voor moeder aarde waarschijnlijk nog niet eens zo'n slechte oplossing zou zijn). Maar om niet helemaal te verzuipen in zwart water van negativiteit zwem ik graag door in een heldere positieve richting.

Kortom, laten we ons meer focussen op wie we zijn in plaats van wat we hebben. Laten we ons realiseren dat we als vis al waardevol en bijzonder genoeg zijn. Laten we ons als vis inzetten voor een duurzame toekomst voor onszelf de school om ons heen en voor alle guppy's die nog geboren moeten worden.

ConceptschetsenHet eindresultaat (eigen kiekjes)